Finse Sauna worst met Camembert, Bleuberry Gin Jam en Appel & Peren chutney Geplaatst op 30 December 2020 Door Onno Pel 0 Een worst gemaakt van Eland , gerookt en gestoomd in bockbier........ Finse Eland Worst: (Sanunalenkki = Finse Sauna Worst ) Schapensnaar laten wellen in water. Vlees kruiden: 11 gram colorozzo 4 gram suiker 5 gram zout Vlees voor de worst: Eland poulet 300 gram Hert poulet 350 gram Lardo 140 gram Vlees eerst allemaal in poulet snijden blokken van 2 bij 2 cm Daarna op smaak maken met de vlees kruiden en fijn draaien met de gehakt molen. Worst kruiden, deze kruiden afwegen in een bak: 4 gram peper 3 gram uiengranulaat 0.2 gram foelie 2 gram kochukaru 3 gram gember 4 gram kaneel 2 gram kardemom 2 gram nootmuskaat Van deze kruiden gebruiken wij 14 gram, dit toevoegen aan het vlees 60 gram water Alles goed met elkaar mengen. Darm om de vulpijp rijgen. Langzaam de worsten vullen, lang en in rondes draaien. Daarna gaan we ze roken in de rooktoren van de smoker. Als ze 3-4 uur gerookt zijn laten we ze afkoelen. Wanneer we ze gaan eten doen we herfst bier in de Dutch Oven en gaan we ze gaar stoven in het bier. Camembert van de Smoker met Apple Squash Bread Als eerste gaan we een lekkere chutney maken. 175 gram rozijnen wellen in rum en Calvados Peren & cranberrie chutney: 6 peren in brunoise gesneden ( kleine blokjes van 0,5 bij 0,5 cm) 100 gram cranberrie compote 100 gram cranberries 175 gram rozijnen Sap en ceste van een limoen Sap van een citroen 75 ml sushiazijn 2 theelepels kaneel 6 eetlepels bruine suiker 4 kruidnagels 2 steranijs Doe alle ingrediënten in een pan en laat alles even een half uurtje stoven. Als de chutney zijn juiste structuur (jam achtig) heeft de steranijs en de kruidnagels eruit halen BBQ op max 120 graden, doe de camemberts in een kleine skillet, op de BBQ indirect voor ongeveer een kwartier. Zodra de camemberts zacht worden eraf halen en de compote erop doen. Dit serveren we met de Apple Squash Bread dus even zorgen dat deze tegelijk klaar zijn. Apple Squash Bread 167 gram fles pompoen puree ( pompoen garen aan de spies/spit) 167 gram appel puree ( appel garen aan spies/spit ) 384 gram bloem 3 eieren 150 gram licht bruine suiker 100 gram suiker 80 ml olijfolie 15 gram zout ½ theelepel nootmuskaat 1.5 theelepel kaneel Snufje gember poeder 15 gram bakpoeder 15 gram baking soda 350 gram appelblokjes ( APART HOUDEN ) 150 gram rozijnen ( APART HOUDEN ) Meng alle natte ingrediënten ( behalve de appels en rozijnen ) met elkaar in de bekken van de Planeet menger en meng dit op de langzaamste stand met elkaar Meng de droge ingrediënten in een bekken met elkaar. Voor het droge langzaam toe aan het natte. Als het deeg goed gemengd is de stukjes appel en rozijnen toevoegen en mengen met de spatel met de hand Zet ondertussen een bbq indirect op 180 graden met een pizzasteen erin. Vraag even instructies hoe dit werkt. Dit is goed te weten voor thuis ook voor het maken van pizza’s Doe het brood in de bak vorm Tijd ongeveer een uur. Gin & Bosbessen Jam 75 ml RX Gin 4 blaadjes gelatine 300 gram bosbessen ( diepvries ) 225 gram suiker Zeezout 2 x Kaneel 10 x Jenever bes 5 x Kruidnagel Doe de gelatine wellen in een bakje koud water. Doe alle andere ingrediënten in een pan en breng al roerend aan de kook. Voeg de gelatine toe en laat afkoelen.