Hert met gerookte hutspot en saus van vijgen en glühwein Geplaatst op 5 Januari 2021 Door Onno Pel 0 Een heerlijk winters gerecht en met een bijzondere twist aan de hutspot...... Hert van de BBQ met gerookte hutspot en Glühwein & vijgen saus Gerookte hutspot 1 kg kruimige aardappels geschild 600 gr winterwortel fijn gesneden 400 gr gele uien in ringen gesneden 1 eetlepel suiker 2 theelepels zout 50 gr roomboter peper + zout aluminiumfolie melk Bereiding steek de smoker/kamado aan en breng naar een temperatuur van 120 gr celsius indirect spoel de geschilde aardappels af met koud water leg op een rooster aluminiumfolie, vouw hiervan de rand om zodat er een soort van schaal ontstaat doe het rookhout in de bbq leg de gespoelde aardappels op het aluminiumfolie en plaats het rooster op de smoker/kamado rook de aardappels tot deze gaar zijn doe de wortel en ui in een pan en zet deze net onder water, voeg de suiker en het zout toe en kook tot deze gaar zijn giet de wortel en ui af, vang een deel van het kookvocht op om eventueel de stampot wat smeuiger te maken doe de aardappelen bij de pan in en stamp het geheel tot stampot, voeg een klontje roomboter toe en wanneer nodig nog een beetje kookvocht of warme melk ( wij kiezen melk ) proef de hutspot en breng eventueel nog op smaak met zout en peper Glühwein Vijgen saus 1 rode peper schoongemaakt en fijngehakt zonder zaadjes Roomboter 2 kaneelstokje 2 steranijs 1 vanille streng 5 el frambozenazijn 300 gram vijgen compote 2 eetlepel Golden Syrup of agave siroop 150 ml glühwein 340 gram vijgen in 4 stukken gesneden Zout en peper naar smaak Sap en ceste van een halve limoen 1 theelepel tabasco chipotle Bereiding: Zet een pan op het vuur met een klont roomboter, bak de kaneel, steranijs, en rode peper aan en blus deze af met de gluhwein. Voeg de frambozen aceto, vanille boon, vijgen compote, golden syrup toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en doe ceste en het sap van de halve limoen toevoegen. Meng alles met elkaar en maak op smaak met grof zeezout Voeg de vijgen toe en zet de pan op de werkbank. Bereiding Hert: 1 hertenrack Maak het hert schoon, check ons filmpje hoe we dit doen. Grill het hert goed aan en gaar het verder in de smoker/BBQ indirect Kerntemperatuur: 48 graden kern Daarna inpakken in aluminium folie en laten rusten 10-15 minuten