Buikspek pepper glace
Buikspek & Dr Pepper:
Ingrediënten:
2 kg buikspek
Marinade
7,5 eetlepel 5 spices
2,5 eetlepel basterd donker
15 eetlepel soja sauce light
10 eetlepel water
10 theelepel chili flakes
2,5 eetlepel appelstroop
16 gram colorozo
Alle ingrediënten samen mengen. Buikspek in 5 stukken a 400 gram snijden.
Vlees in een grote bak doen en inwrijven met de marinade, doe de stukken in een vacuümzak/vriezerzak met de alle marinade en leg weg voor drie dagen. Elke dag het vlees even keren.
Maak de glaze ook een dag van te voren. En bewaar deze in de koelkast. De smaken trekken er dan heel goed in.
DR Pepper glaze
Roomboter
3 teentjes knoflook uit de pers
1 fijngehakte grote sjalot
100 gr bruine basterdsuiker
250 gram kersen op siroop / amarene kersen
0.5 theelepel chili peper USA
5 el agavesiroop
5 el cranberries aceto
2 el bosvruchten aceto
3 el ketjap
3 el ketchup
1 el worcestersaus
1 tl tabasco
215 ml dr pepper
Zout naar smaak
Doe de boter in de pan en zet de knoflook, sjalot aan met de kersen.
Laat 10 minuten pruttelen.
Voeg alle ingrediënten toe en breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.
Controleer de dikte (beetje stroperig) op een koud schoteltje.
Maak op smaak met zout en eventueel extra chilipeper USA.
Voeg de Dr Pepper glaze toe om de 20 minuten.
Het bereiden van het buikspek op de BBQ/Smoker:
Op de dag zelf het vlees uit de vacuüm halen. BBQ voorbereiden op 120 graden indirect, vlees op de BBQ, we gaan voor een kern van 65 graden. Wij doen het zelf het liefst op de smoker, dit kan natuurlijk ook op een gesloten BBQ met wat hout chuncks.
Wanneer het buikspek klaar is halen we het van de smoker/bbq en gaan we het afgrillen en gaan we de glaze karameliseren.
Haal de hitte schilden eruit of zet een andere BBQ op 180-200 graden.
Grill het stuk buikspek om en om en blijf glazen zodat de glaze mooi karamelliseert.
Hoe vaker je dit doet hoe zoeter en spicy hij wordt. Je kan hiermee lekker doseren.
De andere stukken kun je in de vriezer prima nog een hal jaar bewaren. Dus geniet er nog een paar keer van!!
Reacties
Door Onno Pel, 19 april 2020
Precies, je rookt ze en maakt ze grill klaar. En dan bewaren.
Door Ricardo, 19 april 2020
De andere stukken kan je makkelijk in de vriezer bewaren. Is dit gegaard of nog in de marinade? Ik kan me voorstellen dat het makkelijk zou zijn om alles te roken en daarna af te kunnen grillen als je trek hebt in een stukje vo...
De andere stukken kan je makkelijk in de vriezer bewaren. Is dit gegaard of nog in de marinade? Ik kan me voorstellen dat het makkelijk zou zijn om alles te roken en daarna af te kunnen grillen als je trek hebt in een stukje voor bij de borrel etc.